Compostmeesters
               
Merksplas
                            Compostmeesters > Systemen + werking > De grascompostering
Het systeem
Op de foto ziet u dat het gaat om een eenvoudige bak, vervaardigd met zes palen en enkele meters kippegaas. Het stuk gaas dat aan de voorkant één van de twee compartimenten afsluit, kan van het ene compartiment naar het andere verplaatst worden.  Onze bak heeft een verwerkingscapaciteit van ongeveer een kruiwagen grasmaaisel per week (= 100 m2 gras). De bak is 1 m 20 cm (2 x 60 cm) breed, 1 m diep en 1meter hoog. 

Het gebruik
Bij het opstarten doe je in één compartiment drie kruiwagens fijn houthaksel.
Dit houthaksel zet samen met je grasmengsel om naar het andere compartiment (dit duurt ongeveer 10 minuten), zo krijg je een luchtig mengsel van gras en hout.
De volgende week zet je het verkregen mengsel samen met je verse grasmaaisel om naar het andere compartiment. 
Week na week verhuist het mengsel dus samen met het nieuw aangevoerde grasmaaisel van het ene compartiment naar het andere.
Om het regenwater tegen te houden, dek je het gevulde compartiment bovenaan af met een waterdicht zeil.

Werking
Doordat de bak uit gaas bestaat en het hout-gras-mengsel luchtig is, zal de lucht gemakkelijk door het mengsel kunnen circuleren.  Een gedeelte van het vocht wordt uit het gras opgenomen door de lucht, een ander gedeelte van het vocht wordt door het hout geabsorbeerd. Hierdoor verkleint het volume van het mengsel. Het volume blijft ongeveer gelijk aan het volume bij het opstarten.

Verwerking
Dit systeem levert je niet onmiddellijk compost op, maar een vrij droog hout-gras-mengsel. Dit materiaal kan je het volgende seizoen gewoon verder blijven gebruiken (misschien moet je wel wat nieuw hakselhout toevoegen), maar je kan het ook gebruiken als mulchlaag of je kan het tot compost verwerken in een composthoop, -vat of -bak.